Betaalkaarten en kredietkaarten: welke zijn de verschillen?

Als het gaat om betalen is de keuze reuze. Naast contant geld, zijn er ook betaalkaarten en kredietkaarten. Maar wat is nou het verschil tussen deze kaarten? En welke is het meest geschikt voor welke situatie? In dit artikel leggen we het uit.

Betaalkaarten

Een betaalkaart is, zoals de naam misschien al doet vermoeden, een kaart waarmee je kunt betalen. Het bedrag wat je uitgeeft wordt direct van je rekening afgeschreven. Je kunt er eigenlijk mee betalen zoals je ook contant geld zou uitgeven.

Er zijn verschillende soorten betaalkaarten. De meest bekende is de pinpas. Deze kaart zit bij elke Nederlandse zekerheid inbegrepen en is een standaardmanier om te betalen. Andere bekende betaalkaarten zijn de creditcard, de Maestro-kaart en de V-pay-kaart.

Pinpas

De pinpas lijkt qua functionaliteit het meest op contant geld. Om te kunnen betalen voer je je pincode in bij de betaalautomaat, waarbij het bedrag van je rekening wordt afgeschreven. De pinpas kan zowel worden gebruikt om te pinnen bij de kassa als om te pinnen bij een geldautomaat.

Kredietkaart

De creditcard werkt iets anders dan de pinpas. In tegenstelling tot betaalkaarten krijg je met een creditcard geen geld van je rekening af, maar leen je tijdelijk geld van de creditcardmaatschappij. Dit geld moet je wel weer terugbetalen, samen met eventuele huur en kosten. De creditcard is vooral handig als je grote aankopen doet, bijvoorbeeld op vakantie of bij een online aankoop.

Kredietkaarten

Kredietkaarten worden vaak verward met creditcards, maar er zit toch een verschil tussen deze twee kaarten. Kredietkaarten komen namelijk vaker voor in zakelijke situaties. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt door werknemers om zakelijke uitgaven te doen en vervolgens door hun werkgever te declareren.

De belangrijkste verschillen tussen een kredietkaart en een creditcard zitten in de afspraken tussen de kaarthouder en de kaartuitgever. Bij een kredietkaart krijgt de kaarthouder een maximaal bestedingsbedrag per maand of per jaar. Dit bedrag wordt bij aanvraag van de kaart bepaald. Als gebruiker betaalt u voor deze kaart drukkings- of servicekosten.

Welke kaart past bij mij?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de situatie. Betaalkaarten zijn over het algemeen geschikt om kleine bedragen mee af te rekenen, zoals dagelijkse boodschappen. Is de aankoop duurder, dan is het raadzaam om een ​​creditcard te gebruiken. Bij grote aankopen geeft dit je meer bescherming als consument.

Kredietkaarten zijn vooral geschikt voor zakelijke doelen, willen er aan zo'n kaart zitten met kosten en soms ook kosten per transactie. Dit maakt de kaart minder geschikt voor persoonlijk gebruik.

Veiligheid

Of je nu betaald met een pinpas, creditcard of kredietkaart, het is belangrijk dat je altijd veilig omgaat met je kaart(en). Zorg er daarom voor dat je altijd de pincode afschermt wanneer je deze invoert. Controleer regelmatig uw bankafschriften om eventuele afwijkingen op te merken.

Een extra tip voor creditcardgebruikers is om altijd de website te controleren waarop u veilig kunt winkelen. Dit kun je zien door te letten op het slotje in de adresbalk van de website.

Conclusie

Zowel betaalkaarten als kredietkaarten zijn handig om bij de hand te hebben wanneer je wilt betalen, maar er zitten wel degelijk degelijke verschillen tussen deze kaarten. Het belangrijkste ligt in de manier van betalen verschil. Bijkaarten worden het bedrag direct van je rekening afgeschreven, terwijl je bij creditcards en kredietkaarten een lening aangaat. Let er onderaan op dat je altijd veilig omgaat met je kaarten en dat je de juiste kaart kiest voor jouw situatie.

Ook interessant

Financieel

Financieeladvies voor beginnersFinanciële planning kan intimiderend en verwarrend zijn voor beginners. Er is zoveel informatie beschikbaar en het kan ...

Lees verder

Banken

Dit evenement gewezen op de gevaren van het zijn een particulier als het gaat om de behandeling van de financiering en de rijkdom van de natie. Men k ...

Lees verder

Incasso En Factoring

De brief zal een clausule van late betaling. Deze clausule stelt dat als de klant niet in slaagt om de schuld te betalen binnen de gestelde termijn, ...

Lees verder